Неделя 3-я Великого поста.

15.03.2015

15 марта, в 3-ю Неделю Великого поста, Крестопоклонную, Преосвященнейший епископ Вознесенский и Первомайский Алексий совершил Божественную литургию святителя Василия Великого в Свято-Михайловском храме г. Первомайск.

Его Преосвященству сослужил настоятель Свято-Варваринского храма г. Первомайск прот. Димитрий Бойко.

За Богослужением Архипастырь возносил молитвы о мире Украине.

По окончании Литургии Владыка совершил молебное пение о недужных, помолившись о здравии настоятеля храма болящего прот. Виктора Починка.

Затем Правящий архиерей обратился к молящимся со словами проповеди. В частности Владыка сказал:

«В ім’я Отця і Сина и Святого Духа!

Дорогі брати та сестри, всіх вас вітаю зі святом Хрестопоклонної Неділі. В сьогоднішньому Євангелії ми чули, як Господь звертається до всіх нас. Коли ми молимося або читаємо Євангеліє – Господь розмовляє з нами.

«И, подозвав народ с учениками Своими, сказал им: кто хочет идти за Мною, отвергнись себя, и возьми крест свой, и следуй за Мною. Ибо кто хочет душу свою сберечь, тот потеряет ее, а кто потеряет душу свою ради Меня и Евангелия, тот сбережет ее. Ибо какая польза человеку, если он приобретет весь мир, а душе своей повредит? Или какой выкуп даст человек за душу свою? Ибо кто постыдится Меня и Моих слов в роде сем прелюбодейном и грешном, того постыдится и Сын Человеческий, когда приидет в славе Отца Своего со святыми Ангелами. И сказал им: истинно говорю вам: есть некоторые из стоящих здесь, которые не вкусят смерти, как уже увидят Царствие Божие, пришедшее в силе» (Мк. 8:34-38, 9:1).

Хто хоче зберегти свою душу, своє життя – той повинен віддати його заради Євангелія, заради свого ближнього. Цими словами Господь показує нам весь сенс нашого життя, тому що ми не можемо служити двом господарям, ми не можемо служити цьому світу, який приносить нам багато спокус. Зараз продовжуються дні Великого посту. Всі ви, мабуть, чули по телевізору, читали в газетах, як на нас, на нашу Церкву говорять усілякі неправди і наклепи. Ми не впадаємо у відчай, ми не втрачаємо віру. Господь сказав: «Меня гнали, будут гнать и вас» (Ин. 15:20). Якщо нам будуть казати, які ми хороші, які ми молодці – треба знати, щось в нашому житті іде не так. В чому полягає наш Хрест? Всі ми з вами переносимо скорботи, страждання, хвороби. Хрест – це символ любові Божої до роду людського. Любов завжди іде поруч зі скорботами та стражданнями. Всі ми знаємо і відчували, як томиться серце, коли ми не бачимо рідну та кохану людину. Тільки через Хрест ми можемо іти за нашим Вчителем – Господом Ісусом Христом.

Господь каже, що ми маємо відректися від себе. Що це значить? Якщо людина живе для себе, для свого достатку, то життя не має ніякого сенсу. Якщо ми будемо жити для людей, служити і допомагати людям, тоді дійсно ми будемо мати право називатись учнями Христовими».

Галерея изображений

  • >
  • >